Werken jouw leerlingen ook aan de module Frans of Spaans en ben je zoekende hoe je het geleerde meer in praktijk kan brengen? Hieronder een praktijkverhaal van groep 8 van basisschool de Schakel uit Nieuw-Lekkerland die wij per e-mail doorgestuurd kregen van een enthousiaste Muiswerkleerkracht.

In deze groep zitten tien leerlingen die voor spelling niet hun volledige oefentijd nodig hebben. Samen met de leerlingen is er gekozen voor een route Frans en hebben de leerlingen hun eigen doelen opgesteld.

Na een korte instructie van de leerkracht over de werkwijze en doel van dit traject hebben de leerlingen de module Frans geheel zelfstandig doorgewerkt. Na iedere gehaalde ‘Wat weet je al’ kregen de leerlingen een andere opdracht die te maken had met Frankrijk. Op deze manier leerden de leerlingen niet alleen Franse woorden, maar kwamen ze ook meer te weten over de Franse geschiedenis en cultuur.

Een aantal weken geleden is dit traject afgesloten met een lunch in Franse stijl. De kinderen die de normale spellinglessen volgden, mochten voor de etenswaren zorgen. De kinderen die de route Frans volgden, zorgden voor de omlijsting. Het ‘Onze Vader’ werd in het Frans gebeden. Door middel van verschillende presentaties hebben ze in het Frans en Nederlands aan de klas verteld wat ze gedaan en geleerd hebben. Daarnaast hebben ze een puzzelblad gemaakt met invuloefeningen rondom het thema eten die iedereen mocht invullen. Een ontzettend leuke en leerzame afsluiting van de Franse route.

De leerlingen geven aan dat ze er veel van geleerd hebben en dat ze alvast een voorsprong hebben voor het voortgezet onderwijs. Ook de leerlingen die naar Frankrijk op vakantie gaan zijn gemotiveerd om het geleerde in praktijk te gaan brengen.

Totale effectieve oefentijd die ze in Muiswerk aan Frans besteed hebben is 1101 minuten!

Vijf leerlingen hebben inmiddels hun doelen behaald en de andere vijf leerlingen zijn er bijna!

Heb jij ook een inspirerend praktijkverhaal? Mail het naar marloes@muiswerk.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *