Robin Schijf (25) werkt tot eind juli als stagiaire bij Muiswerk Educatief. Wat heeft zij gedaan tijdens haar stage en wat heeft ze geleerd? Ze vertelt erover in een gesprek.

Welke opleiding doe je?

“Ik volg de master Artificial Intelligence aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.”

Wat was je stage-opdracht?

“Er waren een aantal opdrachten waaruit ik kon kiezen. Omdat het bijna allemaal leuke opdrachten waren, heb ik er twee gekozen. De eerste was een chatbot ontwikkelen voor de supportafdeling. Wat dat is? Een chatbot kun je zien als een digitale medewerker die automatisch vragen kan beantwoorden door te zoeken in een systeem. Ik heb een beginoplossing gemaakt: een chatbot die al heel veel vragen kan beantwoorden. Een chatbot is eigenlijk nooit af, je kunt hem altijd verbeteren of uitbreiden.

De tweede opdracht had te maken met de digitale feedback die leerlingen geven die met Numo werken. Per week zijn dat zo’n 500 berichten. Daar zitten veel onzin-berichten tussen. De opdracht was om een algoritme te maken die automatisch zinvolle feedback scheidt van onzin-berichten. Dan hoeft de supportmedewerker niet alle berichtjes te lezen, maar kan meteen de berichten beantwoorden die serieus bedoeld zijn.”

Wat heb je geleerd tijdens je stage?

“Ik heb ervaren hoe het is om voor een bedrijf te werken en hoe het eraan toegaat tijdens meetings en zo. Ik had nog nooit eerder zelfstandig dit soort projecten aangepakt. Ik heb gewerkt met tools die ik nog niet kende en heb geleerd om hulp te vragen als ik vastliep. En ik heb leren plannen, wat heel belangrijk is bij het werken aan een project.”

Hoe werd je begeleid?

“Ik maakte deel uit van het ontwikkelteam. Vanwege corona werkte ik de meeste dagen thuis, behalve op woensdag. Elke dag kwamen we op twee tijdstippen online samen. Dan hielden we elkaar op de hoogte van waar we mee bezig waren, overlegden we met elkaar en was er ruimte om vragen te stellen. Regelmatig planden mijn begeleiders een moment in om met mij over de voortgang te praten. Dat was super fijn. Ik liet hun zien waarmee ik bezig was, en zij gaven dan hun mening of advies. Er werd ook naar mijn mening gevraagd en daar werd positief op gereageerd. Dat gaf mij zelfvertrouwen.”

Wat vond je het leukste van je stage?

“Ik vond de stand up met het hele bedrijf op dinsdag erg leuk. Elke week stelde iemand een persoonlijke vraag, waarop iedereen antwoord gaf. Door de verhalen die werden verteld, heb ik iedereen beter leren kennen. Heel leuk. Juist omdat ik niet elke dag op kantoor kwam, waren deze bijeenkomsten extra bijzonder en waardevol.”

Raad je andere studenten aan stage te lopen bij Muiswerk Educatief?

“Ja, zeker! Het is een super leuk bedrijf. Het is klein en daardoor persoonlijker. De sfeer was goed en ik werd overal bij betrokken.”