Afgelopen week gaven we een training aan veertig docenten van het Kennemer College Beroepsgericht in Heemskerk. Zij werkten op een wijze die wij afgelopen vier jaar nog niet waren tegengekomen maar welke zeer goed en efficiënt blijkt te werken. Wij waren verrast.

Het Kennemer College Beroepsgericht heeft gepersonaliseerd leren hoog in het vaandel staan. Niet voor niets ontvingen zij in maart van dit jaar van Kunskapsskolan Nederland (KED) de Brigitta Ericson Award voor hun gepersonaliseerd onderwijs. Sinds vorig schooljaar levert het leerplatform van Muiswerk voor de vakken Nederlands en Rekenen & Wiskunde een belangrijke bijdrage aan dit onderwijs op maat.

Het gemotiveerde team vond samen uit hoe zij Muiswerk het beste kunnen laten aansluiten op hun onderwijsfilosofie. Zij laten alle leerlingen aan het begin van het jaar een Meijerink referentietest voor Nederlands en Rekenen & Wiskunde maken, de zogenoemde testsuites 7&8. Per leerling is meteen zichtbaar op welke vaardigheden hiaten te zien zijn. Via het zogenoemde vakprotocol van Muiswerk genereert de docent met één klik op de knop een persoonlijk leerplan voor iedere leerling. Hierna staan er automatisch oefenmodules klaar voor de leerling die zullen bijdragen om te groeien in de vaardigheden waarop hij uitviel.

Vakprotocol bij het Kennemer College

Tot zo ver niets nieuws voor mij. Maar de wijze waarop zij de lessen vervolgens organiseren, is heel goed bedacht en dát was verrassend. Niet alleen per leerling maar ook per klas worden de testuitslagen bekeken. Leerlingen die op dezelfde vaardigheden uitvallen, bijvoorbeeld Verhoudingen bij Rekenen of Spelling bij Nederlands, worden voor een periode van enkele maanden geclusterd in een subgroep. De docent kan zich hierdoor in de les focussen op bepaalde vaardigheden. Een zeer efficiënte manier om de leerlingen van goed onderwijs te voorzien met veel tijd voor gerichte instructie.

Gepersonaliseerd onderwijs klinkt in theorie vaak heel mooi maar de praktijk blijkt soms weerbarstiger. Deze school laat op een innovatieve manier zien hoe je een slim leerplatform efficiënt kunt inzetten zodat iedere leerling op maat bediend kan worden. Zonder dat je als docent je benen uit het lijf loopt. Fantastisch om te zien en zeer inspirerend!

 

december 2017