Klik op het onderwerp waar u een vraag over heeft. Staat uw vraag er niet bij? Bel ons dan op 0297 523159 of mail naar support@muiswerk.nl.

Voorbereiden

Bekijk het aanmaken van snelkoppelingen op de iPad in de instructievideo of download de pdf.

Bekijk het aanmaken van snelkoppelingen op een Windows tablet in de instructievideo.

Je kunt Firefox, Chrome, Safari, Internet Explorer en Edge gebruiken.

Je kunt Linux, Windows 7, 8 en 10, Mac, iOS, Android, Windows tablet en Chromebook gebruiken.

Muiswerk Online is een web-based applicatie en werkt op alle moderne webbrowsers en eigentijdse computers en tablets. Op pagina 168 van de handleiding lees je welke minimale systeemeisen benodigd zijn.

De uitleg voor het instellen van het opleidingsniveau vind je hier.

Leerlingen kunnen met een enkele klik direct hun Muiswerk Online modules vinden. Via het platform Entree, van de Kennisnet Federatie, is de elektronische leeromgeving (elo) van de school gekoppeld aan de Muiswerk Online schoolingang. Bekijk hiervoor het stappenplan. Wanneer je gebruik maakt van magister dan verloopt de koppeling iets anders dan de standaard manier, vandaar deze bijlage.

Het archiveren van groepen gebruikers is te bekijken in deze video.

Druk labels af met de inloggegevens en de url om uit te delen aan je leerlingen. Bekijk de korte video.

Ja, je kunt een voorbeeldbrief downloaden. Combineer de voorbeeldbrief met de inloggegevens van de gebruiker. Gebruik hiervoor de export van naamgegevens (csv), zoals beschreven in deze pdf.

Inloggen

Nee, de schoolingang is alleen te benaderen via https://online.muiswerken.nl/uwkorteschoolnaam.

Iedere school of instelling heeft een eigen unieke inlogpagina: https://online.muiswerken.nl/uwkorteschoolnaam.

Ga naar jouw schoolingang, klik op de tekst ‘Inloggegevens vergeten?’ en volg de instructie.

Bel met service & support op 0297-523159, op werkdagen van 9:00-17:00 uur.

Log in als docent en geef je student een nieuw wachtwoord. Dat kan via de knop Gebruikers/Cursisten, selecteer de student en klik op ‘Wijzig’. Vernieuw het wachtwoord en druk op ‘Bewaar’.

Ben je recent overgestapt naar een andere ELO? Neem dan contact op met Service & Support 0297-523159. Is dit niet het geval, neem dan contact op met de Kennisnet Federatie om te informeren. Dit kan per e-mail via servicedesk@kennisnet.nl of telefonisch op het nummer 0800 321 22 33.

Bel Service & Support op 0297-523159, op werkdagen van 9:00-17:00 uur.

Oefenen

Er kunnen diverse redenen zijn:

 • Je zit niet op school? Buiten school komen de toetsen niet tevoorschijn.
 • Je zit wel op school en er is een grijs huisje rechtsboven in beeld? Houd je muis boven dat huisje en noteer het ip-nummer of kijk hier om jouw ip-nummer te achterhalen. Geef dit ip-adres aan ons door via 0297-523159.
 • Als de Didactische Mode AAN staat wordt slechts één knop getoond. Heeft u een Persoonlijk OefenProgramma (POP), dan kun je even niet toetsen. Pas als de oefeningen weggespeeld zijn komen de toetsen weer te voorschijn, tenzij je het POP wist (zie instructievideo).

De knop 'Wat weet je al?' verschijnt pas nadat de persoonlijke oefeningen zijn weggespeeld. Lukt dit niet? Wis het POP (persoonlijk oefenprogramma) dan volgens de instructievideo. Daarna verschijnt de knop 'Wat weet je al?'.

Druk op F11 om de browser full-screen te zetten en ZOOM vervolgens met de knoppen CTRL + en CTRL -. Via CTRL 0 ga je terug naar het oorspronkelijke formaat.

 • Optie 1: het geluid van je pc staat uit. Je ziet helemaal rechtsonder in je beeldscherm (in de taakbalk) het icoon van een luidsprekertje met een verbodsbord. Klik op dat icoon en sleep het schuifje naar boven.
 • Optie 2: ontbreekt het geluid in de uitlegschermen? Dan is het geluid uit gezet. Klik op de knop 'Geluid' (onder het uitlegscherm) om het geluid weer aan te zetten.
 • Optie 3: Sluit een hoofdtelefoon aan op de computer en log opnieuw in.
 • Optie 4: Een filter of proxyserver houdt het geluid tegen. Zet online.muiswerken.nl op een whitelist.
 • Optie 5: De driver van je geluidskaart is verouderd. Neem contact op met je systeembeheerder.

Het leerplan zorgt ervoor dat leerlingen alleen de modules zien die geschikt zijn voor het betreffende leerjaar en de opleiding van de leerling. Kortom, meer focus en een beter resultaat. Het gebruik van het Leerplan is te bekijken in de instructievideo of in de pdf.

Zie je geen tabblad ‘Leerplan’ in je schoolingang? Bel met Service & Support via 0297-523159 om deze functie aan te zetten. Het gebruik van het Leerplan is te bekijken in de instructievideo of in de pdf.

Via het Leerplan, bekijk de uitleg in deze video of in de pdf.

Via het Leerplan, bekijk de uitleg in deze video of in de pdf.

Ja, doelniveaus zijn eenvoudig per deelvaardigheid, klas of gebruiker te wijzigen via het Leerplan. Bekijk de uitleg in deze video of in de pdf.

Het Leerplan kent de functie ‘module 1 voor 1’, waarbij per vakgebied alleen de lesmodule met het laagste niveau getoond wordt. Pas als deze lesmodule gehaald is komt de volgende lesmodule te voorschijn. Bekijk de instructievideo.

 • Na het bevriezen van een toets of oefening worden de resultaten niet direct opgeslagen. Pas als de toets of oefening is afgerond zal het resultaat worden opgeslagen.
 • Na het bevriezen van een toets dient die toets binnen 8 uur afgemaakt te worden, anders vervallen het resultaat en de werktijd alsnog.
 • Na het bevriezen van een oefening dient die oefening binnen 8 dagen afgemaakt te worden, anders vervallen het resultaat en de werktijd alsnog.
 • Door een bevroren toets of oefening te ontdooien en vervolgens te beëindigen, worden het resultaat en de werktijd niet opgeslagen.
 • Ben je docent? Dan zijn de Muiswerkprogramma’s alleen als DEMO te bekijken.
 • Ben je student/leerling? Dan is het maximum aantal gebruikers voor deze module bereikt òf de licentie is verlopen. Laat dit weten aan je docent, zodat hij of zij contact kan opnemen ons via 0297-361664.

Download een pdf van de uitleg of bekijk het instructiefilmpje.

Rapportages

Lees het in de uitleg.

Per gebruiker kun je een grafische voortgang bekijken. Download de uitleg.

Het POP (Persoonlijk OefenProgramma) is te bekijken en te wissen in de voortgangsmeter. Bekijk hier de instructievideo of download een pdf van de uitleg.

Het scoreoverzicht is precies wat je zoekt. Bekijk in het scholingsboekje hoe dit werkt.

Ja, dat noemen wij de scorematrix. Je kunt de uitleg downloaden als pdf.

De rubriekenmatrix levert de informatie die je zoekt. Download een pdf van de uitleg.

De procedure voor het afdrukken van diploma’s vind je hier.

Testsuites

Het inplannen van testafnames is in beeld gebracht in deze video. Je kunt de uitleg ook vinden in het cursusboekje voor Testsuite 1, 2 en 3 en het cursusboekje voor Testsuite 7 en 8.

Plan de hele klas opnieuw in voor dezelfde afname op een ander moment. Dat gaat het snelst. Je wijzigt dan namelijk een bestaande afname voor de hele klas. Iedereen die de testen al AF had zal geen last hebben van deze nieuwe planning en mag gewoon oefenen.

Dit doe je exact op dezelfde manier als het inplannen van deel 1. De studenten gaan automatisch verder bij het deel waar ze zijn gebleven.

Dat kan door na het maken van de testen van de testsuites de vakprotocollen aan te maken en te activeren. Meer uitleg vind je hier.

Ja, de samenstelling van het vakprotocol is te wijzigen via het Leerplan. Bekijk de instructievideo.

 • Optie 1: Het ip-nummer van de school is niet bekend bij Muiswerk Online. Geef het juiste ip-nummer door (zie www.mijnip.net) via 0297-523159.
 • Optie 2: De testafname staat nog niet actief. Bekijk de instructievideo.
 • Optie 3: Het maximum aantal kandidaten is bereikt. Neem contact met ons op via 0297-361664.

Tijdens de testafname volgt de gebruiker een testprotocol. Per opleidingsniveau geldt een ander testprotocol. Wijzig de ‘huidige opleiding’, de uitleg vind je hier.

De huidige opleiding van deze gebruiker is niet ingevuld. De uitleg voor deze instelling vind je hier.
 • Optie 1: Deze gebruiker heeft het testprotocol nog niet volledig gemaakt. Plan de testafname opnieuw in en laat het testprotocol afmaken. Bekijk de video om te zien hoe dat werkt.
 • Optie 2: Deze gebruiker heeft een afwijkend opleidingsniveau t.o.v. zijn klasgenoten. Advies: plan de testafname individueel in voor deze leerling, zoals je in dezelfde video kunt zien.
 • Optie 1: Een klassikale testafname wordt overschreven door een individuele testafname. Exporteer het testplan en controleer op individuele testafnames. De instructievideo is hier te vinden.
 • Optie 2: De leerling heeft deze testen al eerder gemaakt in deze testperiode. Een testgebied kan slechts één maal afgenomen worden per testperiode.

Muiswerk Online biedt de mogelijkheid de testafnames in te plannen, verdeeld over drie periodes van vier maanden. Op die manier kunnen testsuites vaker afgenomen worden. Binnen één periode kan een testsuite maximaal één keer gemaakt worden door een kandidaat. Houd daar rekening mee in de testplanning.

 • Periode 1: 1 augustus tot 1 december
 • Periode 2: 1 december tot 1 april
 • Periode 3: 1 april tot 1 augustus

Jazeker, hiervoor kun je het tabblad Groei gebruiken. Meer informatie over het vergelijken van resultaten van de verschillende testperiodes en het gebruik van het tabblad Groei vind je hier.

Foutmeldingen

Log in vanaf je schoollocatie. Ben je al op de schoollocatie? Dan is het ip-adres blijkbaar nog niet doorgegeven. Bel ons op 0297-523159 en geef jouw ip-nummer door (te vinden op www.mijnip.net).

 • Optie 1: Het maximum aantal kandidaten is bereikt, oftewel, je licenties zijn op. Neem contact met ons op via 0297-361664.
 • Optie 2: De licentie is verlopen, oftewel, de einddatum is bereikt. Neem ook dan contact met ons op via 0297-361664.

Blijf geduldig wachten tot de verbinding weer bij je terug komt. Krijg je een wit scherm, druk dan op F5 (= vernieuw internetpagina) om het laatste scherm weer terug te krijgen. Als de verbinding weer is hersteld kun je de toets of oefening afmaken zonder verlies van resultaat.

Typ de schoolingang in de adresbalk van je browser op deze manier: https://online.muiswerken.nl/jouwkorteschoolnaam.

Druk op F5 (pagina vernieuwen) en je komt terug in Muiswerk Online zonder verlies van resultaat.

Temperatiefouten kunnen optreden bij dataverlies (package loss) of instabiel internet. Leeg je cachegeheugen met de toetscombinatie CTRL+SHIFT+DELETE. Laat ons via support@muiswerk.nl ook even weten dat je deze melding hebt gezien.

Controleer of je computer verbonden is met het internet en druk op F5 (pagina vernieuwen).

Zit je in een schoolnetwerk met Windows Server 2008? Vraag dan aan je systeembeheerder de Desktop Experience Update voor Windows Server 2008 te installeren. Deze update bevat de juiste decoders voor het afspelen van video met H.264 compressie en geluid met AAC compressie.

Beheerder/expert

Ja, klik hier om de verwerkersovereenkomst te bekijken en eventueel in te vullen en te retourneren via privacy@muiswerk.nl.

Leeg je cachegeheugen met de toetscombinatie CTRL+SHIFT+DELETE.

Het gebruik van het Testplan is te bekijken in de video en in de pdf van de uitleg.

Deze video behandelt de speciale rapporten voor de beheerder.

Het archiveren van gebruikers kun je bekijken in de video of in een pdf van de uitleg.

Jaarlijks verwelkomen scholen nieuwe gebruikers en verhuizen de meeste gebruikers naar een volgende klas. In deze video laten we zien hoe dit in zijn werk gaat.

De uitleg voor het wissen van gebruikers is te vinden in het cursusboekje. Let op: het verwijderen van leerlingen bevrijdt nooit licenties. Gebruikte licenties worden apart geregistreerd en blijven verbruikt, ook nadat een account is verwijderd. De Muiswerk Online licentietellers worden automatisch ieder jaar op 1 augustus op 0 gezet.

Ga in SOM naar Leerlingen > knop Rapportage, zoek op 'Muiswerk' en klik daarna op de Excel-export knop om het bestand te exporteren. Klik hier voor een schermafdruk van SOMtoday.