Deze week starten 1700 leerlingen van ruim zestig middelbare scholen en roc’s met een splinternieuw, online leermiddel voor Nederlands, Engels en rekenen: Numo. Numo verschijnt 1 augustus officieel op de markt. Ontwikkelaar en uitgever Muiswerk Educatief geeft docenten en leerlingen tijdens de proefperiode de kans om Numo te ervaren en om mee te beslissen over functies die vanaf augustus beschikbaar zullen zijn.

Co-creatie als uitgangspunt
In deze tijd van gebruiksvriendelijkheid kun je geen praktisch en geloofwaardig leerplatform bouwen zonder de gebruikers intensief bij het proces te betrekken. Vanuit die gedachte ontwikkelde Muiswerk Educatief Numo. Docenten en leerlingen van vier schoolgemeenschappen werkten drie jaar en vijf onderzoeksfases lang mee aan de ontwikkeling. Deze intensieve samenwerking leidde tot een online leermiddel waarmee leerlingen het oefenen écht volhouden en waarmee docenten exact de juiste informatie over hun leerlingen ontvangen.

Overweldigend aantal proefgebruikers
Tijdens de NOT lanceerde Muiswerk Educatief Numo en konden geïnteresseerde docenten zich opgeven om Numo met hun klas te gebruiken. Bram van Tongeren, directeur innovatie & didactiek: “We zijn overdonderd door het aantal aanmeldingen en door de enthousiaste reacties op de NOT. Het is tegenwoordig vanzelfsprekend dat alles lekker makkelijk werkt. Juist daarom vind ik het opvallend dat docenten en leerlingen de gebruiksvriendelijkheid van Numo zo waarderen. Dat is toch bijzonder.”

Iedere leerling slim laten groeien
“Hoe meer proefgebruikers, hoe meer leerlingen het effect van Numo zullen ervaren”, stelt Bram. “Onze missie is om iedere leerling slim te laten groeien in rekenen en taal. Onderzoek heeft laten zien dat leerlingen vooruitgaan, zelfs als zij maar tien minuten per week oefenen. Nu zijn er in één klap 1700 extra leerlingen die zullen groeien in rekenen en taal. Die gedachte maakt mij heel erg blij.”

Proefgebruikers betrokken bij verdere ontwikkelingen
De betrokkenheid van leerlingen en docenten heeft zich tijdens de ontwikkeling van Numo bewezen. Daarom zullen zij ook gestimuleerd worden om zich met de doorontwikkeling te bemoeien. “Numo bevat een feedbackknop in bijna ieder scherm”, legt Bram uit. “Daarmee sturen leerlingen en docenten hun commentaar rechtstreeks naar onze ontwikkelaars. Ook nodigen we proefgebruikers uit bij ons op kantoor om met de makers in gesprek te gaan over de versie die op 1 augustus naar alle scholen kan.”

Kunnen scholen zich nog aanmelden?
De proef is nog maar net begonnen. Docenten die zich op korte termijn aanmelden, kunnen nog meedoen met hun klas. Ga naar www.numo.nl voor meer informatie.

 

Geplaatst: 11 maart 2019