Aan het begin van deze maand werden de plannen omtrent het rekenonderwijs eindelijk duidelijk: de rekentoets is van de baan, rekenen wordt ondergebracht bij andere vakken en het niveau wordt getoetst bij wiskunde.

Wat gaat er in het schooljaar 2019-2020 in het vo veranderen?

  • De huidige landelijke rekentoets verdwijnt.
  • Alle rekenstof wordt behandeld in de onderbouw, vooral bij wiskunde.
  • Bij het vak wiskunde wordt het rekenniveau getoetst.
  • In de bovenbouw wordt rekenen bijgehouden in wiskunde, maar ook in andere vakken zoals natuurkunde, economie of biologie.
  • Vmbo- en havoleerlingen zonder wiskunde krijgen wel een aparte toets, maar het cijfer telt niet mee voor het eindexamen.

De rekentoets vervalt, maar dat doet niets af van het belang van goed kunnen rekenen. Zowel op school, om mee te kunnen komen in veel vakken, als buiten school, om in het dagelijkse leven goed te kunnen functioneren.

Rekenen erbij doen als wiskundedocent... én meer tijd over houden voor je vak
De uitdaging om leerlingen te leren rekenen, komt vanaf volgend schooljaar voor een groot deel bij de wiskundedocenten te liggen. Slimme, online leermiddelen kunnen jou als wiskundedocent helpen met die uitdaging. Het inoefenen van de basisvaardigheden voor rekenen besteed je simpel uit aan een goed en flexibel leermiddel, zodat jij je handen vrij houdt voor het echte werk.

Heb je al Muiswerk in huis?
Ook voor rekenen? Dan kun je leerlingen nu al op hun eigen niveau laten oefenen. Oefenmateriaal dat vol duidelijke uitleg zit en direct reageert met tips en uitwerkingen op iedere fout. Zoek de rekendocenten binnen jouw school op om meer te weten. Of neem contact met ons op via 0297 361664 om te horen wat jullie in huis hebben en wie de contactpersoon is.

Nog niets in huis?
Probeer dan ons nieuwste leermiddel, Numo, kosteloos en vrijblijvend uit tot 1 juni. Een leermiddel dat samen met leerlingen en docenten is ontwikkeld en dat ervoor zorgt dat leerlingen het oefenen volhouden. Neem snel een kijkje op www.numo.nl.

 

Geplaatst: 21 februari 2019